Karoline

horizontal rule

For en par uker siden så var jeg med Stener Ole Vold for å seile RC seilbåt. Dette var gøy og resultatet var at jeg lette etter en RC seilbåt på Internettet. Jeg fant en som heter Karoline fra Billing Boats. Jeg bestilte den hos Øgrey i Egersund og 10. Juli 2002 kom den i posten. 

 

Her har vi byggesettet i sin helhet. En stor stor eske som inneholder ferdig skrog og ellers masse trebiter.

 

 

 

Hoved-dimensjonene er:

 

Lengde overalt:110 cm

Bredde        : 33 cm

Høyde         :108 cm

Skala         :1:15

 

Karoline skal bli utstyrt med fjernstyring.

Nå er den øverste kanten på skroget tilskåret og alle dekksbjelker er montert. Har også laget en jig slik at båten kan stå. Alt er ferdig til å legge dekket.

Etter 5 timer i dag (søndag 14. Juli 2002) så var dekket limt på, samt lukekarmene. Nå skal jeg planke hele dekket.

Dekket er ferdig planket og et strøk med Ovatrol er påført. På detalj bildet til venstre så kan du se hvor fint tredekket blir. 

Skansekledning er kommet på plass. Da det var litt dårlig pass mellom skroget og dekk så har jeg satt på en ekstra liste på utsiden. Det samme har jeg gjort på toppen av skansekledningen. Det er godt å se på detalj bilde til venstre.

Her også et detalj bilde av ankerspillet. Skroget er nå ferdig til maling og jeg har gitt dekket tre strøk med Ovatrol, bare 9 strøk igjen.

Dekket er lakket ferdig og skroget er malt. Lukene er også ferdig. Som det fremgår av bildene så er alt stående rigg ferdig. Nå venter jeg bare på at Jenny skal sy ferdig seilene.

Her noen detaljbilder , en fra baugen og en fra hekken.

I påvente av sying av seil så har jeg montert radiostyring Den består av mottager og batteri samt to servoer. En for styring av ror og en til seil.

Bildet til venstre viser rorservo og til høyre seilvinsjen. Seilvinsjen sørger for å slakke eller stramme seilene.

De første brukbare seilene er ferdig. Spør kona hva hun syntes om å sy disse. Det var rimelig vanskelig. Sømmene trekkes krum og derfor ble de første seilene ødelagt. Her må det nok gjøres flere forsøk men nå skal vi seile først.

Første sjøsetting var på lørdag 24. August på Stiklia vannet i nærheten av Båstad. Det visste seg fort at roret virket ikke som det skal. Enten så var roret for lite eller så var utslaget ikke stor nok. Så det bar hjem for å gjøre forbedringer. Jeg har både øket rorarealet og utslaget. Så nå venter vi på neste prøvetur.

En annen overraskelse var hvor lite ballast Karoline trenger. Jeg hadde regnet med ca 3 til 4 kg, men 0,8 kg var nok til å å henne ned på den ønskede vannlinje. Seilvinsjen ser ut til å fungere bra.

Her har vi noen bilder fra den andre prøveturen. Det er blitt en forbedring men Karoline må læres å seile. Hun er meget kresen i samspillet mellom seilføring og bruken av roret. Jeg seilte ca. 2 timer og da begynte det å ligne på noe. Selv om jeg har seilt mye i mitt yngre liv så er denne båten ikke noe for nybegynnere. Det som nå gjenstår er å sy de endelige seilene. Da kommer jeg tilbake med flere bilder.

Nå er vi kommet til Juni 2004 og vi har fått et seil i tillegg. Det måtte prøves. For å kunne kontrolere dette seilet har jeg installert en egen servo. Har brukt en seilvinsj lik den jeg bruker til å kontrolere storseil og fokk.

I mellomtiden har vi fått et nytt digital kamera også og det synes på bildene.

horizontal rule

Denne siden ble sist oppdatert 10/06/04 .

Startside Innhold Vedlikeholdslog